Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
30819
post-template-default,single,single-post,postid-30819,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

İKİ ÜLKE SINIRINDA BİR DOĞA HARİKASI: IGUAZÚ ŞELALELERİ

Arjantin ile Brezilya sınırında yer alan Iguazú Nehri üzerindeki Iguazú Şelaleleri, Güney Amerika’nın kuzeydoğusunda, Paraná Ormanları’nın tam kalbinde yer alıyor. Yüzlerce şelaleden oluşan bu doğa harikası, 80 metre yükseklikten derin bir vadiye dökülerek dünyanın en etkileyici manzaralarından birini sunuyor. Yeryüzünde derin bir çatlak oluşmasına neden olan volkanik bir patlama sonucu meydana gelen Iguazú Şelaleleri hakkında ilginç bilgileri yazımızda derledik.

1#

Şelale denince akla genellikle görkemiyle ün salmış Niagara ya da Victoria Şelalesi gelse de Güney Amerika’nın tam ortasında, Arjantin ile Brezilya’nın kesişim noktasında yer alan Iguazú Şelaleleri dikkat çekici bir doğal güzellik olarak öne çıkıyor. Genişliğiyle Afrika’daki Zambiya-Zimbabve sınırında bulunan Victoria Şelalesi’ni; uzunluğuyla ise ABD-Kanada sınırındaki Niagara Şelalesi’ni geride bırakıyor.

2#

Iguazú Şelaleleri, toplamda 275 ayrı şelaleden oluşuyor. 3 kilometre uzunluğa erişen şelalelerin %20’si Brezilya’da, %80’i ise Arjantin’de yer alıyor. Her iki ülkede de şelaleler millî park statüsünde korunmuş ve 1984 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmiştir.

3#

Etrafını saran yağmur ormanları, şelalelerin çevresinde zengin bir bitki ve hayvan çeşitliliği oluşmasını sağlamış. Arjantin tarafındaki Iguazú Millî Parkı’nda; maymunlar, tukan kuşları, timsahlar ve rakunlar gibi birçok farklı vahşi hayvan türünü gözlemlemek mümkün. Şelalelerin görkemli sularını izlemek için en uygun dönem ise ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

4#

Brezilya, şelalelerin daha azına ev sahipliği yapıyor olsa da en etkileyici manzaralar bu ülkeden izlenebiliyor. Devasa boyutlardaki şelaleleri ve yağmur ormanlarının nefes kesen manzarasını geniş açıyla ve uzaktan seyretme imkânı sunan Brezilya tarafı, ziyaretçilerine daha çok görsel odaklı bir deneyim yaşatıyor.

5#

Şelalelerin %80’ine ev sahipliği yapan Arjantin tarafında ise şelaleleri doğrudan deneyimlemek, yanından geçmek ve yakınına kadar ulaşmak mümkün. Manzaradan çok adrenalin arayanların tercihi olan Arjantin’deki şelaleleri özel bir trenle gezme fırsatı da sunuluyor. Şelalelerin hem üzerinden hem de altından geçen bu tren, onlarca metre yükseklikten dökülen suların zemine ulaştığı noktaya kadar ziyaretçileri götürerek ortaya çıkan muazzam enerjiyi birebir hissettiriyor. Farklı güzergâhlara sahip tren rotaları sayesinde, millî park içinde yağmur ormanlarının derinliklerindeki vahşi yaşamı da gözlemlemek mümkün oluyor.

6#

Yaklaşık 80 metreden daha yüksek bir noktadan 14 şelalenin birlikte aktığı “Devil’s Throat” (Şeytan Boğazı), Iguazú Şelaleleri’nin en etkileyici bölümünü oluşturuyor. İzleme terasından yaklaşık 270 derecelik geniş bir açıyla görülebilen bu U şeklindeki şelale birleşimi, büyüleyici bir manzara sunuyor.

7#

Doğa harikası Iguazú Şelaleleri, 1541 yılında İspanyol kâşif Álvar Núñez Cabeza de Vaca tarafından keşfedildi. ABD’nin 32. Başkanı Franklin D. Roosevelt’in eşi Eleanor Roosevelt, şelaleleri ilk kez gördüğünde hayranlığını “Poor Niagara!” (Zavallı Niagara) sözleriyle dile getirdi. Öte yandan, Amerikalı usta yönetmen Steven Spielberg de “Indiana Jones” film serisinin bir bölümünü bu etkileyici şelalelerde çekmiştir.

 200 okunma

Derya Ülkar